Aktualności
Konkurs kulinarny “Smaki Powiatu”. Zgłoszenia do drugiej edycji przedłużone. Zapraszamy!
17.04.2025
Powiat Radomski oraz Powiatowy Instytut Kultury zapraszają Koła Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszenia z terenu powiatu do udziału w drugiej edycji kulinarnej rywalizacji pod hasłem „Miód bohaterem dania”.
Pierożki, może chleb ze smalcem, albo porka lub tradycyjny bigos. Która potrawa wygra drugi regionalny konkurs kulinarny Smaki Powiatu Radomskiego? Odpowiedzi na to pytanie poznamy za kilka tygodni, natomiast jeszcze tylko przez tydzień do 25 kwietnia czekamy na zgłoszenia.
– Powiat radomski ma swoje kulinarne skarby. Ma się czym pochwalić i są to unikatowe potrawy – mówił niedawno znany kucharz Karol Okrasa, który gościł w Pionkach.
Pierwsza edycja kulinarnego konkursu Smaki Powiatu utwierdziła nas w przekonaniu, że Karol Okrasa wie co mówi i dobrze wie jak to smakuje. Pierwsza edycja składała się z trzech konkursów. Koła Gospodyń Wiejskich ze wszystkich gmin powiatu serwowały regionalne, tradycyjne, a czasem wymyślne potrawy, po czym trzy najlepsze z nich trafiły do finału podczas dożynek.
Zwyciężyło wówczas KGW Sławna Ferajna ze Sławna w gminie Wolanów za przepyszną porkę sławniankę. Drugie miejsce przypadło Ludwiniankom z Ludwinowa w gminie Kowala za tradycyjną pazibrodę. Natomiast trzecie miejsce przyznano KGiKGW „Zgrana Ekipa J&K” w Jaścach w gminie Pionki za porkę z okrasą, podawaną z zimnym mlekiem.
TERAZ DRUGA EDYCJA
Co jest celem konkursu? To nie tylko kulinarna zabawa! Chcemy promować lokalne tradycje kulinarne, aktywizować mieszkańców wsi i pielęgnować dziedzictwo przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Na czym polega zadanie? Każde KGW zgłasza jedno danie tradycyjne z wyeksponowanym miodem – najlepiej pochodzącym z pasieki z terenu Powiatu Radomskiego. Do zgłoszenia należy dołączyć historię potrawy i szczegóły dotyczące użytego miodu.
Konkurs przebiega w dwóch etapach:
- Eliminacje Regionalne:
- Region I (Zakrzew, Wolanów, Przytyk, Jedlińsk) – 3 maja 2025 r., Słowików, „Kochanowski: Przystanek – Wesele 2025”
Zgłoszenia: 1–15 kwietnia. TERMIN PRZEDŁUŻONY DO 25.04.2025 - Region II (Pionki, Jastrzębia, Gózd, Jedlnia-Letnisko) – 22 czerwca 2025 r., Jedlnia, „Cud Miód”
Zgłoszenia: 26 maja – 9 czerwca - Region III (Iłża, Skaryszew, Kowala, Wierzbica) – 10 sierpnia 2025 r., Iłża, „XXX Iłżecki Jarmark Sztuki Ludowej”
Zgłoszenia: 7–21 lipca
- Region I (Zakrzew, Wolanów, Przytyk, Jedlińsk) – 3 maja 2025 r., Słowików, „Kochanowski: Przystanek – Wesele 2025”
- Finał Powiatowy – z udziałem zwycięzców z poszczególnych regionów.
Zgłoszenia: smakipowiatu@spradom.eu
Informacje: 48 36 55 801 wew. 152, 153