Aktualności

Cud miód, czyli smaczny festyn w Jedlni. Połączyliśmy dawne tradycje i smaki oraz mieszkańców Powiatu Radomskiego

23.06.2025

Cud Miód – pod taką nazwą Powiat Radomski, Urząd Gminy w Pionkach i Powiatowy Instytut Kultury zorganizowali imprezę na terenie Ogrodów Plebańskich w Jedlni koło Pionek. Rozstrzygnęliśmy też kolejną edycję konkursu kulinarnego Smaków Powiatu, odbył się też premierowy występ zespołu Wiara z gitarzystą księdzem Januszem Smerdą. Patronat nad imprezą sprawował Waldemar Trelka, starosta radomski.

Wszystko działo się w niedzielę, 22 czerwca w ogrodach parafii świętego Mikołaja w Jedlni, udostępnionych mieszkańcom dzięki gościnności proboszcza, księdza Janusza Smerdy. To właśnie on dał sygnał do startu 40 rowerzystom, którzy podążyli miejscowym Szlakiem Aniołów. Chwilę potem na scenie pojawiła się miejscowa orkiestra dęta Boni Angeli.

Smaki Powiatu z miodem w tle

Głównym bohaterem, a może raczej motywem przewodnim niedzielnego festynu był… miód. To właśnie on musiał być składnikiem potraw, które powstały w ramach drugiej edycji konkursu kulinarnego Smaki Powiatu. W sumie przystąpiło niego siedem Kół Gospodyń Wiejskich z gmin: Pionki, Jastrzębia, Jedlnia-Letnisko oraz Miasta Pionki. Zaprezentowały one swoje popisowe dania z miodem – w wersji słodkiej, wytrawnej i zaskakującej.

Jury konkursu miało niełatwe zadanie, bo każdy talerz opowiadał inną historię, pachniał tradycją i lokalnością oraz przyciągał smakiem. Ostatecznie decyzję podjęli: Ewa Tkaczyk – wiceprzewodnicząca Rady Powiatu Radomskiego, Katarzyna Konopska – wójt Gminy Pionki, Jan Siek – wiceprzewodniczący Rady Powiatu Radomskiego, Kamila Adamska z Powiatowego Instytutu Kultury oraz Katarzyna Jakubiak ze Starostwa Powiatowego w Radomiu.

– To nie była łatwa decyzja, ponieważ wszystkie potrawy były wyśmienite i wspaniale zaprezentowane na talerzach – mówiła Ewa Tkaczyk, przewodnicząca jury.

Pierwsze miejsce zdobyła “Karkówka Królewska z Puszczy” od Koła Gospodyń Wiejskich Młynareczki w Jaroszkach w gminie Pionki – danie inspirowane biesiadami Władysława Jagiełły, pachnące miodem i rozmarynem, godne królewskiego stołu.

Drugie miejsce przypadło Kołu Gospodyń Wiejskich Raz na Ludowo z Lesiowa w gminie Jastrzębia za “Śledzie w miodzie” – kulinarną niespodziankę balansującą na granicy słodkości, słoności i kwaśnej świeżości.

Trzecie miejsce zajęły “Ziemniaki z twarogiem i miodem spadziowym” od Koła Gospodyń Wiejskich Nad Pacynką w Antoniówce – proste danie z duszą, oparte na legendzie z Doliny Pacynki i smakach dzieciństwa.

Pozostałe potrawy również zasłużyły na ogromne uznanie: „Miodzio pieczeń” – klasyczna pieczeń wieprzowa w glazurze miodowej, pachnąca domową kuchnią od KGiGW Jaśce, “Pałki z kurczaka w miodzie” – danie łączące rodzinne tradycje z nowoczesnym podejściem od KGW Jedlinianki, “Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i miodem” – nostalgiczna kompozycja inspirowana szlacheckim stołem od KGW Aktywne Laski, a także “Żeberka w sosie miodowo-śliwkowym” – harmonijne połączenie smaków regionalnych i międzynarodowej kuchni od KGW Siczkowianki.

W rycerskich klimatach

Festyn był również prawdziwą uczta dla ciała, ducha i zmysłów! Uczestnicy mogli odwiedzić Średniowieczną Wioskę z pokazami walk rycerskich, sokolnikami, warsztatami rzemieślniczymi i dawną muzyką, przygotowaną przez rekonstruktorów z Grodu Piotrówka.

Najmłodsi cieszyli się grami, zabawami i atrakcjami edukacyjnymi. Na licznych stoiskach można było spróbować regionalnych produktów, porozmawiać z pszczelarzami, twórcami ludowymi, Kołami Gospodyń Wiejskich i przedstawicielami wielu instytucji.

Swoje stoiska zaprezentowali m.in.: Nadleśnictwa Kozienice i Radom, Kozienicki Park Krajobrazowy, ZSRCKU w Pszczelej Woli, Stowarzyszenie Pszczelarzy Puszczy Kozienickiej, KGW „Lawendowo na Zagóźdźkach”, OSP Jedlnia, DPS-y i pracownie terapeutyczne z Dąbrówki Nagórnej oraz Pionek.

Muzyczna niedziela

Wieczór należał do kultury i muzyki – na scenie występy zespołów Kontrast, Kapeli Raz na Ludowo, był też koncert Etno Collective „Na ziemiach Jagiellonów” oraz taneczny „Miodowy Oberek”. W przerwach pomiędzy występami muzykantów dzieci ze szkoły w Jedlni zaprezentowały przedstawienie „Pszczółki”.

Zostały również wręczone lokalne nagrody Angelus Rogalis. W tym roku te zaszczytne wyróżnienia trafiły do: Piotra Puchniarza, Dariusza Tabora i Adama Waszczaka.

Historycznie zrobiło się za sprawą sztuki teatralnej „Słodki sąd”, inspirowanej starodawnym sądem obelnym, który nierozerwalnie już od wieku związany jest z Jedlnią. Tym razem sąd obelny nakazywał zabezpieczenie i sprawiedliwy rozdział majątku, ale i zajmował się sprawą kur, które zadeptały pole uprawne. Reżyserem spektaklu był Jacek Gwizdała, a za scenariusz odpowiadał Jarzy Winiarski.

Proboszcz z gitarą

Wielkim zaskoczeniem była muzyczna niespodzianka, przygotowana przez księdza Janusza Smerdę, który wraz z zespołem Wiara wykonał niezapomniany utwór „Przeżyj to sam”. Publiczność nagrodziła ten występ długimi owacjami!

– Podobało się? Jeśli tak, to może za rok, jeśli tylko zespół mnie przyjmie, to zaśpiewamy nawet dwa utwory. Dziękujemy za gromkie brawa – mówił ksiądz Janusz Smerda, prezentując swój talent muzyczny.

Powiat Radomski reprezentowali: Ewa Tkaczyk – wiceprzewodnicząca Rady Powiatu, a także radni Powiatu Radomskiego: Kamila Kaczorowska, Jan Siek, Sebastian Sałek i Marcin Alot.

Organizatorami wydarzenia byli: Powiatowy Instytut Kultury, Urząd Gminy Pionki, Powiat Radomski, Parafia św. Mikołaja w Jedlni oraz Stowarzyszenie Jedlnia.

Powrót